The Boys and Girls Club of Boston provides youth with enriching opportunities to help reach their potential. They chose as their new location 200 High Street. The new suite is actually comprised of three smaller, combined suites. Given their non-profit status, the BGCB retained Margulies Perruzzi to not only provide them with an impactful workspace but to also do it as economically as possible.

MP reused much of the existing construction while also deploying a vibrant color and finish palette as well as branding intended to connect visitors and staff to the mission of the organization. Meeting spaces were provided in sizes that best accommodate how the BGCB actually works. The new workspace provides an environment that is welcoming to both visitors and staff.

Simpson Gumpertz & Heger (SGH) is a national engineering firm that designs, investigates, and rehabilitates structures, building enclosures, and materials.

Margulies Perruzzi helped SGH to update both their Boston and Waltham offices with a high-performance and sustainable workplace strategy, with open and efficient floor plans promoting collaborative, team-based work.

The open, modern designs maximize collaboration, natural light, and operational flexibility. Both spaces have multiple and varied office resources for employees to work both independently and in teams, such as individual workstations, focused/quiet work areas, unstructured space, and collaborative workspaces with different technology resources.

The Boston office, located within the Prudential Tower, was performed under an accelerated design process; the planning and design would then inform the new 110,000 SF Waltham location

When this rapidly growing property management software company needed more space for their 300+ employees, we helped them seize the chance to move to Center Plaza in downtown Boston. Due to the specifics of their lease, the move had to happen on a highly expedited schedule – we performed complete design, from schematic through construction documents, in just eight weeks (about half the time as a standard project of this scale).

The open work environment is supported by a variety of meeting room types and sizes on the building interior. Open ceilings maximize the daylight from the tall perimeter windows, letting that light permeate throughout the open office. A large café/kitchen is located centrally, creating a natural gathering and informal meeting space for all of Buildium’s staff. A variety of seating types within the café give employees flexibility to work wherever best suits the task at hand.

Sustainability

This project is LEED-certified.

Award-Winner

  • Corenet New England Awards of Excellence | Commendation for Sustainability
  • Accessible Design Award | The MA Architectural Access Board (AAB) and the Boston Society of Architects (BSA)

When health insurer BCBSMA purchased this 1980’s-era office building in 2004, the property didn’t come close to meeting current standards for workspace design and accessibility.

Bringing this patient back to health required a complete renovation of the building and site, including a new 1,300-car parking structure, on-site childcare center and cafeteria.

In addition to meeting its associates’ business needs, BCBSMA was also committed to reducing the environmental impact of the renovation project and the building’s ongoing operation.

Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Nitsch Engineering’s award-winning civil engineering firm has worked with countless architects, so we were honored when they retained MP to design their new office space. Their previous space at 186 Lincoln Street was spread over three floors and failed to reflect their values: advocacy for sustainable site design and a creative, collaborative culture. MP designed their new space at Two Center Plaza to enhance teamwork, allow for easy team realignments, and serve as a welcoming environment for clients, partners and staff alike.

The design strategy created two zones, the ‘public’ and ‘private’ zones. The public zone sits at the front of the suite for reception and meeting spaces. It includes conference and training spaces supporting Nitsch’s ongoing client events, all of which are enabled with audio visual technology. The main training space doubles as the primary office pantry, melding the social hub of the firm with its primary training venue.

In the private work zone, MP pushed all private offices away from the window line in order to provide natural light to the workstation environment. Private offices feature all glass fronts to enhance collaboration with staff and to allow in natural light, and workstation partitions were kept low. This setup allows natural light deep into the suite interior.

Having outgrown their previous space, The Berkshire Group relocated to a new floor within One Beacon Street. MP was able to take advantage of the empty floor as a blank slate for creating a new, updated design approach. Previously, employees at Berkshire had been separated from each other with high wall cubicles and enclosed offices. MP created a more open office that encouraged people to intermingle and gather. The new office is clean, sophisticated, and streamlined – reflective of the types of spaces they provide their own clients.

From the entry off the elevators, guests can look directly through the reception area and a large conference room to the dramatic exterior views. The glass fronts of the conference rooms and study adjacent to reception create light, open interior guest spaces. The staff’s focal point is a corner Club Room with views to the North End and Cambridge. Meeting spaces are scattered around the floor to provide different options, including more formal conference rooms.

The final design incorporated lining most of the perimeter with all-glass office fronts to maximize natural light in the space. Shorter wall partitions topped with glass fins open up the space while still providing full seated privacy. Gray tones throughout the space were accented with cherry wood veneer and splashes of deeply saturated accent colors.

When this confidential client determined their existing office no longer supported their corporate goals, they seized the opportunity to create a space that represents their culture. MP designed a truly customized work environment for their 131 employees, thus increasing their productivity and efficiency. This new design enhances the firm’s collaborative and mobile culture, showcasing a refreshed and modern look to attract new recruits while also not abandoning their Boston roots.

1. Client Zones
Technology-enabled meeting spaces and waiting areas were designed with warm and jewel tone finishes coupled with rich cherry woods. LED and energy-efficient lighting is used throughout including decorative pendants with sheer bronze shades.

2. Employee Zones
Team “neighborhoods” offer private and semi-private work areas. Benching worksettings provide a unique open collaboration opportunity that offers additional flexibility. Phone booths, administrative areas, team rooms, and shared partner offices are also provided.

3. Multi-use Zones
The café is the workhorse for the firm. It was designed not only to entice mobile employees to work on-location, but also to provide a place where employees can do almost everything: socialize, collaborate, attend training sessions or lectures, or host catered events. Its aesthetic welcomes employees and clients alike.

Margulies Perruzzi helped this confidential client relocate from its Cambridge office to downtown Boston to accommodate its growing team.

To support the firm’s mission statement of serving non-profit clients, it was important for the design to focus on the people within it, as opposed to the space itself. Additionally, the firm wanted their space to relate to its headquarters in Pennsylvania, yet retain a “Boston” feel. To meet both needs, a light, neutral palette serves as an elegant backdrop, with cool tones evoking the nearby waterfront.

Offices and conference spaces are lined with glass, letting daylight fill the space. The glass enhances transparency and connections between different workspaces. A custom, hybrid ceiling design presents clean, minimal lines while still providing even illumination for the workspaces.

After designing Robinson+Cole’s 40,000 sf space in 1997, Margulies Perruzzi was once again retained to renovate their space at One Boston Place. Previously consisting of offices and conference rooms, MP transformed their space on the 26th floor into the main reception area as well as a conference center, which will accommodate larger, more public gatherings.

Due to advances in technology, there was a significant reduction in the firm’s law library since most information sourcing is now performed online. That extra space was transformed into a collaboration area. The main conference room was planned to be very large to accommodate corporate document review and signings and other large-team events. The room can be flexibly split into two ten-person meeting spaces when the full-sized space is not required.

MP also refreshed the design on the 25th floor to give it a more updated aesthetic, representing the firm’s growth and change in brand and culture.

For over a century, The Greater Boston Chamber of Commerce has helped drive economic growth throughout the region while building a vibrant business community of 1,500 organizations of varying size and industry by offering strategic networking opportunities, public policy advocacy, and leadership development.

The GBCC was evaluating new office space and hired Margulies Perruzzi to assist them in weighing options for staying or relocating. A primary driver for new office space was the ability to host events in their own space and to offer touchdown workspace to their business members. The GBCC’s move dovetailed with their broader effort to reshape their image through the rollout of a new brand identity and website. The GBCC ultimately chose to relocate to a higher floor within their current building. The new space offers them increased natural light and sweeping views of the city.

The new workplace design offers the GBCC several advantages over their previous space, both for members and staff. GBCC staff can easily reconfigure the public event space to suit their event needs. By collapsing a glass wall, a corner conference room can be subdivided from the space. When an event is not in session, staff and GBCC members can use the dining area or soft-seating collaboration space. Telephone closets adjacent to the event space allow attendees to discretely step away and attend to pressing business. The furniture can be arranged for classroom style lectures, theater-style seating, or emptied for networking events.

In the office area, the GBCC’s purpose statement is prominently visible and strategically placed at a height visible above the cubicle walls. In their new space, staffers enjoy modern workstations, informal collaboration space, and sit-to-stand desks.

The GBCC’s new brand image is prominently featured throughout the new space through the incorporation of new video displays, brand colors, as well as mission, purpose, and logo wall graphics.