This relocation is the result of United Way reimagining how to best utilize their downtown Boston location. With so many staff working off site at events or mostly at client locations, United Way decided to relocate to a smaller, more compact suite at 9 Channel Center in South Boston. United Way partnered with Margulies Perruzzi to design a workspace that would transition the organization from assigned seating to free address, while also making the new suite more efficient.

A large conference space was designed with a moveable wall to allow the space to be used for multiple functions. It can be used as meeting space, as a large workspace for assembling member material packages, or it can be opened for use as a larger space for all-hands meetings. Compact storage is also provided nearby to streamline material assembly.

Any existing construction was retained and reused to as great an extent possible to preserve capital. A single new workstation type is used throughout the office suite in order to enhance their use by anyone. Physical separations between workstation areas were not used in order to preserve flexibility and to enhance communication.

Huddle rooms are provided in quantities to reduce conversation in the free address areas, thereby reducing crosstalk. Open space with moveable furniture is also provided that can be used for meetings or for multiple activities where flexibility is important.

Photography by Elisif Photography.

Retail financial services has undergone a complete transformation with the advent of digital customer access. Following the universal adoption of ATMs and then mobile apps, banks have all searched for the best way to maintain customer relationships, broaden their offerings, and enhance their connectivity to their customers. Branch banks have evolved into 3-D marketing tools, helping express each institution’s unique value proposition and culture.

As architects and designers, our task is to discover the best way to express each bank’s personality in a way that distinguishes it from the competition. Some tout their innovative technology, some their community involvement, others their unique financial instruments. Working hand-in-hand with marketing, HR, real estate/facilities, IT, and retail services we create environments that speak to the customers even in a highly volatile retail world.

The Boys and Girls Club of Boston provides youth with enriching opportunities to help reach their potential. They chose as their new location 200 High Street. The new suite is actually comprised of three smaller, combined suites. Given their non-profit status, the BGCB retained Margulies Perruzzi to not only provide them with an impactful workspace but to also do it as economically as possible.

MP reused much of the existing construction while also deploying a vibrant color and finish palette as well as branding intended to connect visitors and staff to the mission of the organization. Meeting spaces were provided in sizes that best accommodate how the BGCB actually works. The new workspace provides an environment that is welcoming to both visitors and staff.

Simpson Gumpertz & Heger (SGH) is a national engineering firm that designs, investigates, and rehabilitates structures, building enclosures, and materials.

Margulies Perruzzi helped SGH to update both their Boston and Waltham offices with a high-performance and sustainable workplace strategy, with open and efficient floor plans promoting collaborative, team-based work.

The open, modern designs maximize collaboration, natural light, and operational flexibility. Both spaces have multiple and varied office resources for employees to work both independently and in teams, such as individual workstations, focused/quiet work areas, unstructured space, and collaborative workspaces with different technology resources.

The Boston office, located within the Prudential Tower, was performed under an accelerated design process; the planning and design would then inform the new 110,000 SF Waltham location

When this rapidly growing property management software company needed more space for their 300+ employees, we helped them seize the chance to move to Center Plaza in downtown Boston. Due to the specifics of their lease, the move had to happen on a highly expedited schedule – we performed complete design, from schematic through construction documents, in just eight weeks (about half the time as a standard project of this scale).

The open work environment is supported by a variety of meeting room types and sizes on the building interior. Open ceilings maximize the daylight from the tall perimeter windows, letting that light permeate throughout the open office. A large café/kitchen is located centrally, creating a natural gathering and informal meeting space for all of Buildium’s staff. A variety of seating types within the café give employees flexibility to work wherever best suits the task at hand.

Having outgrown their previous space, The Berkshire Group relocated to a new floor within One Beacon Street. MP was able to take advantage of the empty floor as a blank slate for creating a new, updated design approach. Previously, employees at Berkshire had been separated from each other with high wall cubicles and enclosed offices. MP created a more open office that encouraged people to intermingle and gather. The new office is clean, sophisticated, and streamlined – reflective of the types of spaces they provide their own clients.

From the entry off the elevators, guests can look directly through the reception area and a large conference room to the dramatic exterior views. The glass fronts of the conference rooms and study adjacent to reception create light, open interior guest spaces. The staff’s focal point is a corner Club Room with views to the North End and Cambridge. Meeting spaces are scattered around the floor to provide different options, including more formal conference rooms.

The final design incorporated lining most of the perimeter with all-glass office fronts to maximize natural light in the space. Shorter wall partitions topped with glass fins open up the space while still providing full seated privacy. Gray tones throughout the space were accented with cherry wood veneer and splashes of deeply saturated accent colors.

After designing Robinson+Cole’s 40,000 sf space in 1997, Margulies Perruzzi was once again retained to renovate their space at One Boston Place. Previously consisting of offices and conference rooms, MP transformed their space on the 26th floor into the main reception area as well as a conference center, which will accommodate larger, more public gatherings.

Due to advances in technology, there was a significant reduction in the firm’s law library since most information sourcing is now performed online. That extra space was transformed into a collaboration area. The main conference room was planned to be very large to accommodate corporate document review and signings and other large-team events. The room can be flexibly split into two ten-person meeting spaces when the full-sized space is not required.

MP also refreshed the design on the 25th floor to give it a more updated aesthetic, representing the firm’s growth and change in brand and culture.

For over a century, The Greater Boston Chamber of Commerce has helped drive economic growth throughout the region while building a vibrant business community of 1,500 organizations of varying size and industry by offering strategic networking opportunities, public policy advocacy, and leadership development.

The GBCC was evaluating new office space and hired Margulies Perruzzi to assist them in weighing options for staying or relocating. A primary driver for new office space was the ability to host events in their own space and to offer touchdown workspace to their business members. The GBCC’s move dovetailed with their broader effort to reshape their image through the rollout of a new brand identity and website. The GBCC ultimately chose to relocate to a higher floor within their current building. The new space offers them increased natural light and sweeping views of the city.

The new workplace design offers the GBCC several advantages over their previous space, both for members and staff. GBCC staff can easily reconfigure the public event space to suit their event needs. By collapsing a glass wall, a corner conference room can be subdivided from the space. When an event is not in session, staff and GBCC members can use the dining area or soft-seating collaboration space. Telephone closets adjacent to the event space allow attendees to discretely step away and attend to pressing business. The furniture can be arranged for classroom style lectures, theater-style seating, or emptied for networking events.

In the office area, the GBCC’s purpose statement is prominently visible and strategically placed at a height visible above the cubicle walls. In their new space, staffers enjoy modern workstations, informal collaboration space, and sit-to-stand desks.

The GBCC’s new brand image is prominently featured throughout the new space through the incorporation of new video displays, brand colors, as well as mission, purpose, and logo wall graphics.

Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Award-Winner

Building Design + Construction Team Awards | Gold

When cutting-edge IoT (Internet of Things) and AR (Augmented Reality) company PTC was ready to move their global headquarters from Needham to the Seaport district of Boston, they turned to MP to design a workspace that was as innovative as they are.

PTC’s transformational and technology-rich new workplace is a key part of its business transformation. The new headquarters enhances PTC’s ability to attract and retain the talent required to maintain the company’s technology leadership position and will serve as a premier destination for visitors seeking to experience PTC technologies hands-on. As part of the design of a new physical work environment, PTC recognized the opportunity to meld its role as an innovator in software for product design, IoT, and AR to make its headquarters a global model for excellence in the use of workplace technology.

After helping design SCS’s previous office several years ago, MP helped this leading wealth and investment management firm update the aesthetic in their new location to reflect the firm’s evolving identity.

Views and light were important to SCS, coming from a brick building with minimal natural light. MP’s design used plentiful glass and open sight lines to create a bright, dynamic, energizing space for its employees. The reception area was strategically positioned to take advantage of the new Prudential Center building’s striking views across Boylston Street.

To support the firm’s dedication to family wealth management, MP selected finishes that were elegant, yet classically understated. The firm’s signature blue provides a striking accent to light greys and warm wood tones. Playful cubical light fixtures in the reception area and elevator lobby are complemented by a textured concrete pattern throughout the elevator lobby, creating a striking and memorable entrance experience.