This fast growing, San Francisco based software company acquired a Framingham company and needed to relocate and redesign their new space from afar. The open work space is set up for many different modes of collaboration while also providing quiet spaces for heads down work.

Unity Technologies wanted to bring this newly acquired company into their “family” but at the same time, not eliminate what was special about the company and its previous location. In order to make the employees feel comfortable, special care was taken to merge the cultures and branding throughout the design.

MP provided design services for renovations and workplace strategy for Pegasystem’s headquarters in Cambridge, MA. The 4th floor expansion was part of a multi-phase construction project, allowing Pega to implement their new workplace strategy and create a technology-enriched executive briefing center, boardroom, and reception area. The design for the 4th floor fit-out addresses Pega’s desire to shift their workforce to an agile work environment to better support the way their employees work.

Multiple work points were deployed that support a variety of workstyles, including quiet, focused, and collaborative work. Wellness features were incorporated throughout the space, including vegetation, organic design elements, access to an outdoor patio, and sit/stand desking. Both digital and analog collaboration tools can be found throughout the workspace, improving their employee’s ability to collaborate from anywhere, as well as stay attuned with events throughout the Pega network of offices.

When this rapidly growing property management software company needed more space for their 300+ employees, we helped them seize the chance to move to Center Plaza in downtown Boston. Due to the specifics of their lease, the move had to happen on a highly expedited schedule. MP performed complete design, from schematic through construction documents, in just eight weeks (about half the time as a standard project of this scale).

The open work environment is supported by a variety of meeting room types and sizes on the building interior. Open ceilings maximize the daylight from the tall perimeter windows, letting that light permeate throughout the open office. A large café/kitchen is located centrally, creating a natural gathering and informal meeting space for all of Buildium’s staff. A variety of seating types within the café give employees flexibility to work wherever best suits the task at hand.

Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Award-Winner

Building Design + Construction Team Awards | Gold

When cutting-edge software and augmented reality company PTC was ready to move their global headquarters from Needham to the Seaport district of Boston, they turned to MP to design a workspace that was as innovative as they are.

PTC’s transformational and technology-rich new workplace is a key part of its business transformation. The new headquarters enhances PTC’s ability to attract and retain the talent required to maintain the company’s technology leadership position and will serve as a premier destination for visitors seeking to experience PTC technologies hands-on. As part of the design of a new physical work environment, PTC recognized the opportunity to meld its role as an innovator in software for product design, IoT, and AR to make its headquarters a global model for excellence in the use of workplace technology.

MP completed a new global headquarters for this technology startup in Boston, a move that doubled the office space for the fast-growing company. Aligning with long-term plans for headcount growth and expansion, the 50,000 SF headquarters features a dynamic, technology-rich workspace that promotes collaboration and innovation. MP provided space planning and interior design services for the fast-tracked interior fit-out, which was completed in August 2018.

With an energetic and modern vibe, the colorful, light-filled workspace enhances how employees interact and collaborate. Huddle areas with high-top tables and booth seating are incorporated throughout the open plan office, and work zones are defined by acoustical ceiling clouds suspended from the exposed metal ceiling deck. Off the reception area on the middle floor, a large café provides a variety of seating and features a movable partition that opens to an adjacent lounge with technology-enabled furniture. An enclosed “library” room with soft seating and pendant lighting has a living room quality, and kitchens punctuate the end of every floor, offering city views and opportunities for employee interaction.

The client’s blue brand palette and the selective use of accent colors are woven into the design. All the huddle and focus room walls feature a blue glass film to enhance privacy, and the low-panel workstations include blue fabric divider screens. An art installation in the reception area features blue and yellow hand-blown glass orbs. A raw, industrial feel extends from the metal charcoal-gray, painted staircase with wire mesh guardrail to the exposed metal floor columns throughout the space.

ServiceNow engaged MP to provide design services for their new location. Wanting to stay true to their roots in the tech community, MP sought out to design a unique, colorful, and amenity rich space.

The large common spaces, such as the café, game room, and collaborative “boulevard” keep the space active and engaging while mixing business with fun. Exposed mechanicals and polished concrete floors provide a modern and industrial backdrop that is accented by pops of vibrant color throughout the space.

Technology-enabled conference, huddle, and phone rooms are located throughout the space, allowing ServiceNow to maintain communication with clients all over the world. The balance of acoustically sensitive large meeting spaces and private spaces were crucial. ServiceNow utilized a motorized height adjustable benching furniture layout in the main open office spaces to maximize headcount.

Award Winner

  • Award of Excellence, Best New Workplace/Small Renovation, CoreNet Global New England
  • People’s Choice, International Interior Design Association (IIDA) of New England
  • People’s Choice, International Facilities Management Association (IFMA) Boston
  • Best Office: 30,000-80,000 square feet IIDA of New England

The Zipcar “brand” has been incorporated into the design of the space, including large graphic displays and small scale references to the branding concept.

Throughout the project, sustainable design has been a focus, including new high-efficiency lighting, reclaimed wood paneling, and creative re-use of building elements.

After several years of steady growth in their Cambridge offices, Zipcar was ready for a change. Their HQ was arranged in several separated suites, causing them to feel disconnected from each other. Looking to unify all departments, Zipcar chose to move to a 46,000 square foot converted warehouse in Boston’s Innovation District and to create the “Zipcar Building.”

The new Zipcar HQ was a great opportunity to re-imagine their office space as an entire community. The space has been designed as a flexible work environment to support the dynamic growth of the company. The project includes a new lobby with views directly into the company gathering area and living room, conference, and training space; individual and collaborative work areas; and dining areas.

After assisting in the renovations for National Development’s property asset at 101 Station, MP provided design services for a new tenant – The Predictive Index. PI is a fast-growing firm, adding more than 30 employees in a year, and needed a new office expressive of its brand and culture that could help it attract and retain talent. Even though they had doubled their space, PI needed a flexible space to accommodate future growth.

Working closely with designer Lannhi Tran of Little Dragon Decor, MP created the new headquarters to be reflective of the company’s commitment to employee engagement and teamwork. Huddle spaces in the café offer flexible meeting spots. The firm’s signature red is a brand color splashed throughout the offices. A large percentage of the walls are demountable, providing the team with more glass and writable surfaces than would be available with a traditional stick-built environment. The demountable wall system also allows for more flexible expansion options for the fast-growing firm.

 

In 2008 MP designed the new 36,000 square foot headquarters for Sapient, a global leader in business and technology consultancy, creating an open office and collaborative culture, which was indicative of the way the company was working at the time.

Four years later, the company expanded their market and acquired a new division called SapientNitro, an award-winning digital marketing and technology services firm. Due to this expansion, they leased an additional 22,000 square feet in their current building and re-hired MP to develop a new workplace strategy to reflect the changes in the company and to attract both clients and existing and new employees.

Through extensive research it was clear that Sapient was open to a dramatic change to their current culture: They no longer felt the need for a formal reception area, but rather a space that could be included in presentations and act as an impromptu meeting area for employees to bump into each other.

Rather than their current workstations, they have adopted the concept of condensed benching system to provide more pockets of space for alternative workplaces for individual and collaborative work, team meetings, and war rooms.

Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Relocating their global headquarters from 745 Atlantic Avenue to One Federal Street in Boston, Iron Mountain retained MP to design their new global headquarters to cater to their new Mobile Workforce initiative, as well as to increase collaboration, productivity, and wellness.

The design spans two large floorplates, reduces the number of private offices, and keeps perimeter windows open so that all have access to natural light. All offices and conference spaces are located either on the interior or oriented perpendicular to the windows, maximizing natural light and views to the entire office. Lower-paneled workstations are arranged in neighborhoods, encouraging collaboration while avoiding the feel of a large open field of people. Conference space has vastly increased. A key design choice was to cluster conference rooms around oval “nodes,” creating informal break-out spaces separated from work areas. Four-person “huddle rooms” and two-person “nooks” were also created to allow space for smaller, informal collaboration or private conversations that would not tie up larger conference rooms.

One of the benefits of moving from a nine-floor office to a two-floor office is the higher frequency of chance encounters with people in different departments. A dramatic, open staircase was designed connecting the reception area with a café and training center directly below, helping to further enhance opportunities for collaboration.