Award-Winner

  • Awards of Excellence: Best New Workplace | CoreNet Global New England
  • Illumination Award | Illuminating Engineering Society of New England
  • Award of Excellence | IFMA Boston

Inspired by the design of their home office in the Netherlands, Philips North America decided in the fall of 2010 to launch the first Workplace Innovation (WPI) center. Margulies Perruzzi was commissioned to help them realize this dramatic transformation.

The philosophy of “office” was completely transformed – eliminating all standard corporate America constructs. In this interpretation, there are no assigned seats, no offices, and no cubicles. This space methodology was based upon the European concept that today, work can and does occur anywhere and everywhere.

Unlike many projects that rely upon a “program” of needs to define a space, a standard ratio of open and private work settings determines the capacity of any space. The design incorporates a full variety of meeting and working solutions that encourage staff to rethink how and where they work and interact with others. The Phillips WPI was intended to challenge all employees to work in a manner that best suits their own lives.

Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Award-Winner

IFMA Boston Awards of Excellence | Best Practice Award of Excellence

Boston Scientific engaged Margulies Perruzzi to assist with the evaluation of its existing headquarters location, and to develop a recommendation about staying or relocating. After an extensive programming effort, which included interviews with all members of senior leadership and due diligence on numerous alternatives, BSC decided to add a new corporate headquarters building to its existing campus in Marlborough, MA. One of the existing floors was fully renovated as a pilot project to test the new BSC space standards intended for use in the new headquarters and around the world.

The new four-story building consists of 110,000 square feet of offices, workstations, training rooms, and collaboration areas, all connected via an enclosed glass walkway to one of the existing buildings. The two-story lobby is heavily branded with dynamically presented information about BSC, and the “innovation café” is directly adjacent to the lobby to encourage casual collaboration. The training center is accessed from a glass-walled gallery looking into a landscaped courtyard, allowing small meetings or casual outdoor relaxation. The location of the new building was selected so that a courtyard between the new and existing buildings could become a series of outdoor rooms and meeting areas, accessible to and linking all four buildings.

The increased staff size on the campus necessitated upgrading the cafeteria, as well as the creation of a new fitness and daycare center.

When Boston Scientific decided to transform this underutilized and dated building overlooking the Neponset River in Quincy, they engaged MP to transform it into a state-of-the-art shipping and distribution center, complete with office and conference space and a full suite of corporate amenities, including a fitness center, full-service corporate café, and an expansive roof deck overlooking the river and with stunning views to downtown Boston. The dated building exterior was replaced with sleek, energy-efficient metal panel and ribbon window.

The distribution center has been carefully configured to support their specific lines and processes. The center, which operates 24 hours a day, connects the leading medical device manufacturer to their clients worldwide.

“As worldwide demand for medical devices grows, the expansion and modernization of our global logistics center is an important milestone,” said Paul Donhauser, vice president of global real estate, facilities operations, and environment, health, and safety at Boston Scientific. “This modern and energy-efficient building is part of a multi-phased approach to bring our global facilities in line with the company’s evolution and business goals. Since collaborating on the design and workplace strategy of our new global headquarters in Marlborough, MP has been a vital partner in evaluating real estate choices and advising our global real estate and facilities team.”