Currently in construction, this building repositioning project includes upgrades to the building infrastructure to enable demolition of the adjacent building, as well as core and shell upgrades to the first and second floors at 20 Overland Street. The scope of work includes converting the existing office building to support life sciences labs and offices.

MP partnered with BR+A to provide a new shaft space from first floor to the new rooftop equipment, new dunnage at the roof for a new lab emergency power generator with fuel oil storage in the basement, a new lab air-handling unit, and cold and warm shell coordination.

Upgrades were also made to the lobbies and entrances at both the Overland and Burlington Street building entrances to entice more foot traffic in front of the building and to connect with the future public circulation.

On the first and second floors, MP is providing design services for a 40,000 SF interior fit-out for a life sciences tenant with a 60/40 lab/office split. A connection between the lab and office is supported by glass walls, allowing a clear visual into the lab from the office. In addition, the fifth-floor space will be built out as another 10,000 SF lab and office space.

 

Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Award-Winner

IFMA Boston Awards of Excellence | Best Practice Award of Excellence

Boston Scientific engaged Margulies Perruzzi to assist with the evaluation of its existing headquarters location, and to develop a recommendation about staying or relocating. After an extensive programming effort, which included interviews with all members of senior leadership and due diligence on numerous alternatives, BSC decided to add a new corporate headquarters building to its existing campus in Marlborough, MA. One of the existing floors was fully renovated as a pilot project to test the new BSC space standards intended for use in the new headquarters and around the world.

The new four-story building consists of 110,000 square feet of offices, workstations, training rooms, and collaboration areas, all connected via an enclosed glass walkway to one of the existing buildings. The two-story lobby is heavily branded with dynamically presented information about BSC, and the “innovation café” is directly adjacent to the lobby to encourage casual collaboration. The training center is accessed from a glass-walled gallery looking into a landscaped courtyard, allowing small meetings or casual outdoor relaxation. The location of the new building was selected so that a courtyard between the new and existing buildings could become a series of outdoor rooms and meeting areas, accessible to and linking all four buildings.

The increased staff size on the campus necessitated upgrading the cafeteria, as well as the creation of a new fitness and daycare center.