The renovation to Signify’s Burlington office location consisted of over 55,000 square feet of useable area spread over three floors of an existing building. Due to industry-wide procurement constraints and the limited availability of space to work in, the project was completed in an overall phased approach. Margulies Perruzzi completed early bid packages to assist with long lead items and coordinated a phased construction plan to assist the construction management and client team. The majority of the area was completed and fully functional by Phase 1, allowing employees to move into the space and start working. The remaining support space and main visitor reception area was completed approximately three months later.

The Signify Burlington location consisted of research and development work areas as well as administrative and customer support staff spaces. The mixture of functions in the office space created planning and engineering challenges. Working with our engineering team, the client department leads, and drawing on our expansive workplace planning experience, we were able to create an elegant space that provides efficient workflow for employees.

MP completed an office renovation for a confidential biotechnology research client in Cambridge.  The project followed an extensive workplace strategy study to determine the best approach to a new hybrid work model.  Workstations and offices that were previously permanently assigned to staff were remodeled to support a new, unassigned population, with a much higher presence of collaboration spaces.  Administrative staff from multiple locations were joined together onto two floors, totaling 42,000 RSF, creating a unified office environment, as well as freeing up space in other locations for additional research opportunities.

Margulies Perruzzi was engaged to consolidate this client’s space from two floors to one, designing a more collaborative, team environment. The reconfiguration eliminated a communicating stair between floors 13 and 14 and created adequate space on floor 14 so that the client was able to sub-lease the lower floor. A large conference room opposite the main entrance was reconfigured into a new reception and waiting area.

The design team repurposed the infilled stair space, adjacent conference room, and two cubicle areas into an open collaboration space, a conference room, an all-hands meeting area, and large pantry. Striking red accent walls are an ode to the former large, curved glass stairway which provided access between the two floors. The renovation also created five meeting/huddle rooms, five offices, and two large conference rooms.

The elevator lobby was upgraded with textured panels, reflective ceilings, and linear LED lighting welcoming staff and guests to the new vibrant reception that celebrates views of Boston Harbor and seaport district. To update the office aesthetic, MP applied a new refreshed paint palette, new carpet, and wood tone LVT throughout. The renovation allowed for a contemporary and inspiring workspace for employees.

AvenCell is a clinical-stage biopharmaceutical company with a broad pipeline of next-generation immunotherapy product candidates for the treatment of hematological malignancies and solid tumors.

MP provided design services for AvenCell’s new 30,000 SF lab/office space, relocating their facilities from Cambridge to Watertown. The lab spaces have a variety of flex labs, specialty labs specific to their science and tissue culture rooms. There is a major emphasis on allowing natural light to enter the space, which can be observed through the use of glass between the lab and office spaces. In addition to allowing light to filter into the space’s interiors, the glass provides a visual connection for employees.

Program for AvenCell’s new space included reception, café, open office, flex offices, huddle and conference rooms, boardroom, open lab, tissue culture rooms, lab support, and vivarium. In addition to Avencell’s space, MP provided design services for an additional 20,000 SF of sublease space.

For reasons of confidentiality, we cannot disclose any of the details of Margulies Perruzzi’s designs for the variety of defense research and development clients for whom we have worked over the past fifteen years. Some of those companies include:

Projects for these companies have included many different types of Sensitive Compartmented Information Facility (SCIF) spaces, engineering labs, rapid prototyping, manufacturing, clean rooms, electronics research labs, administrative spaces, training and conference facilities, and infrastructure upgrades. Many of these include complex security arrangements as well as integrating new technologies and testing applications. We have also helped masterplan several company’s campuses for more efficient facility use and for expansion.

Our design process has taken advantage of our experience with LEAN design methodologies, in conjunction with cGMP and ISO certifications.

In addition to being familiar with the operating requirements of consultants to defense contractors, our firm has adopted the necessary internal security protocols and network systems to allow us to meet the stringent standards outlined by each of these clients.

Boston Analytical is a premier cGMP-compliant laboratory. They are registered with the FDA and US DEA for pharmaceutical analytical testing. Testing services provided by Boston Analytical are used by pharmaceutical, biopharmaceutical, and medical device companies across the globe.

Boston Analytical had grown into their Salem campus over the course of years. The result of this growth was an expansion in operations but poor adjacency of units across the three campus buildings. Margulies Perruzzi was asked to design an expansion and reorganization that would consolidate units while also providing additional production space. Most of the new space is production for testing, including chemistry, stability, and microbial labs, as well as ISO 8 to ISO 5 clean rooms. The remaining space supports office and administrative functions, including reception, open and private offices, conference rooms, and a kitchen/dining area.

Teleflex is a global provider of medical devices used in critical care and surgery. Margulies Perruzzi was asked to design a building expansion consisting of an additional 12,000 square feet of new manufacturing space that would house an extrusion/drying tower comprising 70 feet in height and space for process manufacturing for annealing, etching and separation of medical grade tubing.

Due to the complexity of this project, Margulies Perruzzi worked closely with structural and MEP/FP consultants to keep this very busy three-shift manufacturing plant active and online without unexpected shutdowns or disruptions to daily productivity.

Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Award-Winner

IFMA Boston Awards of Excellence | Best Practice Award of Excellence

Boston Scientific engaged Margulies Perruzzi to assist with the evaluation of its existing headquarters location, and to develop a recommendation about staying or relocating. After an extensive programming effort, which included interviews with all members of senior leadership and due diligence on numerous alternatives, BSC decided to add a new corporate headquarters building to its existing campus in Marlborough, MA. One of the existing floors was fully renovated as a pilot project to test the new BSC space standards intended for use in the new headquarters and around the world.

The new four-story building consists of 110,000 square feet of offices, workstations, training rooms, and collaboration areas, all connected via an enclosed glass walkway to one of the existing buildings. The two-story lobby is heavily branded with dynamically presented information about BSC, and the “innovation café” is directly adjacent to the lobby to encourage casual collaboration. The training center is accessed from a glass-walled gallery looking into a landscaped courtyard, allowing small meetings or casual outdoor relaxation. The location of the new building was selected so that a courtyard between the new and existing buildings could become a series of outdoor rooms and meeting areas, accessible to and linking all four buildings.

The increased staff size on the campus necessitated upgrading the cafeteria, as well as the creation of a new fitness and daycare center.

When Boston Scientific decided to transform this underutilized and dated building overlooking the Neponset River in Quincy, they engaged MP to transform it into a state-of-the-art shipping and distribution center. The facility is complete with office and conference spaces, a full suite of corporate amenities, including a fitness center, full-service corporate café, and an expansive roof deck overlooking the river and with stunning views to downtown Boston. The dated building exterior was replaced with sleek, energy-efficient metal panel and ribbon window.

The distribution center has been carefully configured to support their specific lines and processes. The center, which operates 24 hours a day, connects the leading medical device manufacturer to their clients worldwide.

“As worldwide demand for medical devices grows, the expansion and modernization of our global logistics center is an important milestone,” said Paul Donhauser, vice president of global real estate, facilities operations, and environment, health, and safety at Boston Scientific. “This modern and energy-efficient building is part of a multi-phased approach to bring our global facilities in line with the company’s evolution and business goals. Since collaborating on the design and workplace strategy of our new global headquarters in Marlborough, MP has been a vital partner in evaluating real estate choices and advising our global real estate and facilities team.”

Award-Winner

Corenet New England Awards of Excellence | New Building Project of the Year

Ken’s Foods is the well-known manufacturer of “wet-spices”. Margulies Perruzzi has designed a variety of projects for their Marlborough headquarters. The first was a 20,000 square foot addition containing a new main entry for the facility, demonstration kitchens, marketing areas, and administrative office space. In addition to the new structure, an additional 20,000 square feet of existing office space was renovated to integrate the existing space seamlessly with the new construction.

Margulies Perruzzi has also designed an automated warehouse, featuring a custom-designed racking and stocking system.