Currently in construction, this building repositioning project includes upgrades to the building infrastructure to enable demolition of the adjacent building, as well as core and shell upgrades to the first and second floors at 20 Overland Street. The scope of work includes converting the existing office building to support life sciences labs and offices.

MP partnered with BR+A to provide a new shaft space from first floor to the new rooftop equipment, new dunnage at the roof for a new lab emergency power generator with fuel oil storage in the basement, a new lab air-handling unit, and cold and warm shell coordination.

Upgrades were also made to the lobbies and entrances at both the Overland and Burlington Street building entrances to entice more foot traffic in front of the building and to connect with the future public circulation.

On the first and second floors, MP is providing design services for a 40,000 SF interior fit-out for a life sciences tenant with a 60/40 lab/office split. A connection between the lab and office is supported by glass walls, allowing a clear visual into the lab from the office. In addition, the fifth-floor space will be built out as another 10,000 SF lab and office space.

 

Margulies Perruzzi worked with DWS and CBRE to design a modern face to this well-known medical office building by creating new rentable tenant space, activating the rear courtyard, and repositioning the lobby.

MP redefined the entry by extending the first-floor space, including potential for a new retail tenant, to engage with the public sidewalk and streetscape. This expansion created a new, welcoming, light-filled lobby with updated amenities and a concierge/security desk. The redesigned lobby improves circulation and access to the tower above while improving the security desk’s visibility to both entries and drop off location. Existing elevators were renovated to improve access from the garage level to individual tenant floors while reducing elevator wait times.

Improved accessibility includes new at-grade entry locations and a renovated existing rear plaza to create a covered drop-off location for patients and visitors. The heavily used garage level entrance now has a new vestibule and front door for patients, visitors and tenants, providing a comfortable waiting area for visitors. This project partnered with the City of Boston to re-design sidewalks, bringing them into compliance with applicable accessibility codes.

The project required an amendment to Planned Development Area #7; MP worked closely with the Boston Public Development Agency (BPDA) and various West End neighborhood associations to build support. The project received approvals from the BPDA board and Boston Zoning commission.

Our neighborhood activation plan called for the restoration and repositioning of three historic buildings in the Seaport District. New ground-floor retail space and a new pedestrian plaza create a vibrant retail and dining destination.

Dating to the early 20th century, the neighborhood was a booming industrial area of brick and beam warehouse buildings with original openings ranging from four to six feet above today’s sidewalk, a prohibitive feature for an active modern streetscape. MP’s design lowered the floors and window openings to provide accessibility, create sight lines and visual connection from the street, and restores the historic building façades and architectural flourishes of the time. The entire team took great care in respecting the historic context of the neighborhood while activating a new retail area.

Margulies Perruzzi was asked by National Development to reposition this existing building to attract new tenants and to raise its profile in the marketplace. A new open, day-lit lobby features a new glass curtain wall located on the outer building face for better visibility. A new entrance plaza allows for outside dining and casual seating. New food options and a fitness area provide upgraded amenities to building tenants and visitors.

With the MBTA University Station across the street and a new retail development going in next door, the MP team worked together with National Development and the Town of Westwood to first develop the name/address of the building, and then to create the building’s logo.

Inside, MP created a double-sided custom mural that visually enlivens the lobby while dividing the café from the adjoining fitness center. The mural evokes the surrounding transportation options, subtly underscoring a key selling feature for the building owners to present to potential tenants.

The outside also comes inside, as the lobby features casual seating arrangements along with interior “living” walls of live plants and a low planter separating the entry and café. While the building had remained vacant for years prior to the renovation, it was fully leased within one year of the project’s completion.