Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Margulies Perruzzi provided design services for a 160,000-square-foot office building in Norwood, MA. This class A office building is LEED-Gold certified and provides office space for Hobbs Brook, as well as facilities for a medical office building tenant. Conveniently located on Route 1, the building will help to create a Hobbs Brook campus, allowing employees direct access to training facilities and other amenities in existing company buildings nearby. The building has four floors and includes a cafeteria and fitness center.

The building was designed with a central core that was split in two with a demising wall (half of the core slated for use by the tenant, half by Hobbs Brook); the intent being that it could easily become one core again in the future should the building be converted to single tenancy. There are three distinct main entries to the building, a covered front drop off for patients, a primary entry for Hobbs Brook, and an entry from the back parking lot for the tenant’s employees. In addition, one of the primary exit stairs, shared between Hobbs Brook and the tenant, was located at the front of the building and made it into a dramatic feature stair visible from the exterior.

MP worked closely with the medical office building tenant throughout the process and was able to incorporate unique programmatic elements (such as an MRI dock), seamlessly into the design. A basement was added during the construction documentation process when it was determined that the difference in elevation between level one and the required footing depth meant that it made economic sense to do so.

Sustainability

This project achieved a perfect LEED-Gold score.

Award-Winner

  • Honorable Mention | Environmental Design + Construction Excellence in Design Awards
  • Corenet New England Award of Excellence for Sustainability
  • Project Innovations Grand Prize | Buildings Magazine

Margulies Perruzzi was retained to design 175-185 Wyman Street, a three-story office building campus comprising 335,000 square feet, as an extension of Hobbs Brook’s Wyman Street office park. The campus is comprised of two Class A office buildings with a full-service cafeteria, locker rooms, and both structured and surface parking.

The buildings are sited on one of the most highly prized and visible locations along Route 128 in Waltham. After ten years of unsuccessful development efforts by multiple owners/developers to build a single, taller building requiring a variance, MP developed a unique concept for the site. Featuring a beautifully landscaped courtyard protected from the noise of the highway, two lower buildings are unified in a “campus” setting. MP worked with the existing grades to fit parking below office levels in order to meet the developer’s requested parking counts, while still meeting tight zoning height restrictions. Large office floor plates maximize the window line, with views of the surrounding woods, the courtyard, the Cambridge Reservoir, and hills of Weston beyond.

Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Award-Winner

  • 2016 IES Boston Illumination Awards | Section Award | Cimpress & Vistaprint
  • 2016 IES Boston Illumination Awards | Section Award | 275 Wyman Street
  • 2016 Building Design + Construction Team Awards | Bronze | 275 Wyman/Cimpress

Margulies Perruzzi was retained by Hobbs Brook Management to design a new building located at 275 Wyman Street, within the Hobbs Brook Office Park in Waltham.

This 300,000 square foot, Class A office building features a dramatic geometric design and has five floors with 60,000 square foot floorplates that are nearly column free, providing maximum flexibility to tenants. Achieving LEED Gold certification, this building includes a fitness center, café, kitchen with servery, and an impressive two-story lobby and terrace. The exterior features a glass canopy with a covered walkway leading to a 1,000+ car parking garage. A green-roof courtyard connects the parking garage and the building’s main entry.

Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Award-Winner

IFMA Boston Awards of Excellence | Best Practice Award of Excellence

Boston Scientific engaged Margulies Perruzzi to assist with the evaluation of its existing headquarters location, and to develop a recommendation about staying or relocating. After an extensive programming effort, which included interviews with all members of senior leadership and due diligence on numerous alternatives, BSC decided to add a new corporate headquarters building to its existing campus in Marlborough, MA. One of the existing floors was fully renovated as a pilot project to test the new BSC space standards intended for use in the new headquarters and around the world.

The new four-story building consists of 110,000 square feet of offices, workstations, training rooms, and collaboration areas, all connected via an enclosed glass walkway to one of the existing buildings. The two-story lobby is heavily branded with dynamically presented information about BSC, and the “innovation café” is directly adjacent to the lobby to encourage casual collaboration. The training center is accessed from a glass-walled gallery looking into a landscaped courtyard, allowing small meetings or casual outdoor relaxation. The location of the new building was selected so that a courtyard between the new and existing buildings could become a series of outdoor rooms and meeting areas, accessible to and linking all four buildings.

The increased staff size on the campus necessitated upgrading the cafeteria, as well as the creation of a new fitness and daycare center.

Sustainability

This project is certified LEED-Silver

Having previously provided design services for the approximately 329,000 SF Blue Cross Blue Shield Hingham headquarters in 2007, Margulies Perruzzi was again engaged to provide several renovations to the facility for this long standing client. Renovations included a new conference center, open office spaces, cafe, and a variety of lounge/amenity areas.

The 10,000 SF conference center is comprised of four separate conferences rooms separated by contractable wall partitions, giving flexibility to users to create a variety of different sized conference rooms. Adjacent to the conference area is a lounge/cafe space, providing a conviently located space for collaboration and conference reception. Additionally, outside the conference center is an outdoor patio area, providing additional gathering space.

Branding was incorporated throughout to create custom moments as you walk through the spaces and tie in the new with the existing spaces. The open office spaces provides strategic neighborhoods of workstations, increasing communication and collaboration amongst staff. Adjacent to the open office is a stunning lounge area located in a tower overlooking the Hingham campus. This area provides a space for informal gatherings and respite for staff, as well as a large area for formal gatherings and office events.