The Channel-side Lot adjacent to the Fort Point area of Boston’s Seaport District is one of the largest undeveloped sites from the original 100-acre plan that remains in close proximity to downtown Boston. Working with both the owner and potential suitors, MP visualized the ultimate potential of the site and provided support in the sale of the asset.

Working in conjunction with both parties, MP proposed a new masterplan that included access to the waterfront, street level pedestrian connections with below grade parking, and building massings that accentuate both the views of and from the site while coordinating with the below-grade I-90 tunnel restrictions.

Mill & Main was planned as a vibrant destination drawing in both residents and workers. A beautiful courtyard connects two buildings to create a unified campus in a highly prized location.

After a major tenant moved out of the historic Clock Tower Place, the developer saw an opportunity to reinvigorate the mill building and create a new, 50-acre mixed-use development with over 1.1 million square feet of office, retail, and open space (and plans for future adjacent residential developments).

MP’s master plan creates green spaces and sight lines to the pond. The plan envisioned boutique retail and galleries to activate the pedestrian level while visitors could stroll across a scenic boardwalk to an artisan brewpub. MP created the name Mill & Main as part of its concept to connect the old Mill building to Main Street in Maynard.

A contemporary and vibrant logo was created to help brand the property. To replace old and conflicting numbering systems, MP renumbered the buildings and significantly overhauled signage and wayfinding, including detailed kiosks that help visitors find their way.

Our neighborhood activation plan called for the restoration and repositioning of three historic buildings in the Seaport District. New ground-floor retail space and a new pedestrian plaza create a vibrant retail and dining destination.

Dating to the early 20th century, the neighborhood was a booming industrial area of brick and beam warehouse buildings with original openings ranging from four to six feet above today’s sidewalk, a prohibitive feature for an active modern streetscape. MP’s design lowered the floors and window openings to provide accessibility, create sight lines and visual connection from the street, and restores the historic building façades and architectural flourishes of the time. The entire team took great care in respecting the historic context of the neighborhood while activating a new retail area.