CIEE, the Council on International Educational Exchange, is a nonprofit international exchange and study abroad organization that sponsors a wide variety of immersive learning opportunities. They have locations around the globe that draw design inspiration from regional architecture and local culture.

MP designed the new Boston HQ on A Street in South Boston to be an urban destination for staff and students alike. The 1920s era brick and beam former Rivet factory provides a historic and industrious backdrop while also informing the material palette for both public facing spaces and office workplace. The new Boston HQ provides outdoor seating in a private courtyard that compliments an inviting building entry to the 1st floor. On the 1st floor there is a custom reception area, inspired by the industrial elements of the building, that allow individuals to be guided towards the library and café environment facing A Street or the training and meeting spaces which are situated away from distractions. On floors 2-5 there is a mixture of open office and office spaces along with various meeting room sizes. On the 5th floor there is a private terrace dedicated for employee use to work during the day or to support event functions. As part of this project there were zoning approvals required, interior and exterior signage and comprehensive energy code studies to review MEP systems as part of the office design.

Mill & Main was planned as a vibrant destination drawing in both residents and workers. A beautiful courtyard connects two buildings to create a unified campus in a highly prized location.

After a major tenant moved out of the historic Clock Tower Place, the developer saw an opportunity to reinvigorate the mill building and create a new, 50-acre mixed-use development with over 1.1 million square feet of office, retail, and open space (and plans for future adjacent residential developments).

MP’s master plan creates green spaces and sight lines to the pond. The plan envisioned boutique retail and galleries to activate the pedestrian level while visitors could stroll across a scenic boardwalk to an artisan brewpub. MP created the name Mill & Main as part of its concept to connect the old Mill building to Main Street in Maynard.

A contemporary and vibrant logo was created to help brand the property. To replace old and conflicting numbering systems, MP renumbered the buildings and significantly overhauled signage and wayfinding, including detailed kiosks that help visitors find their way.

Margulies Perruzzi was asked by National Development to reposition this existing building to attract new tenants and to raise its profile in the marketplace. A new open, day-lit lobby features a new glass curtain wall located on the outer building face for better visibility. A new entrance plaza allows for outside dining and casual seating. New food options and a fitness area provide upgraded amenities to building tenants and visitors.

With the MBTA University Station across the street and a new retail development going in next door, the MP team worked together with National Development and the Town of Westwood to first develop the name/address of the building, and then to create the building’s logo.

Inside, MP created a double-sided custom mural that visually enlivens the lobby while dividing the café from the adjoining fitness center. The mural evokes the surrounding transportation options, subtly underscoring a key selling feature for the building owners to present to potential tenants.

The outside also comes inside, as the lobby features casual seating arrangements along with interior “living” walls of live plants and a low planter separating the entry and café. While the building had remained vacant for years prior to the renovation, it was fully leased within one year of the project’s completion.