A project whose schedule was driven by eminent domain requirements within the Village of Brookline required the relocation of the Senior Administration and administrative support services of Brigham & Women’s Physician Organization to Needham. The new space enabled BWPO to also consolidate staff from three different locations into one centralized office. This included the call center group which was accommodated into the plan. A training center was provided at the heart of the project to facilitate on-going Epic training, with the flexibility to configure it as a large classroom or two smaller classrooms. The program also introduced a multipurpose collaboration hub that could function for impromptu team meetings, all staff meetings and as a location for catered events and employee appreciation lunches.

The Smith Center provide offices for clinicians for their clinical research. Located in the heart of the Longwood Medical Area it is convenient to BIDMC main campus and their patients while providing hoteling and touch down space for research assistants who split time between the hospital and the Smith Center. The lobby and entry provide unique branding opportunity for the Smith Center and flexible team spaces to review data and research in a collaborative setting.

MP developed a new workplace strategy to accommodate a 30% growth in the department since their administrative space was designed. The team evaluated each individual program element for utilization and the requirement of proximity to the surgery department. This information informed the new space program that relocated complex and intensive task such as research to a remote location and allow the short term touchdown space for the anesthesiologist to check email, huddle with residents and fellows for post operation evaluations and created a café lounge that functioned as a multipurpose room for large presentation and their break room for between cases.

A key departure from typical healthcare interior was the introduction of a glass corridor wall to allow for the transfer of natural light into the staff corridor. The project also allowed the department to create a dedicated education center and simulation lab for the anesthesiologist for continuing education and training.