Tech Start-Up Global Headquarters

This fast-growing tech company needed a flexible, dynamic space – on a fast-tracked schedule!

Location

Boston, MA

Project Size

50,000 SF

About this Project

MPA completed a new global headquarters for a confidential technology start-up in Boston, a move that doubled the office space for the fast-growing company. Aligning with long-term plans for headcount growth and expansion, the 50,000 SF headquarters features a dynamic, technology-rich workspace that promotes collaboration and innovation. MPA provided space planning and interior design services for the fast-tracked interior fit-out, which was completed in August 2018.

MPA helped the firm address its space needs, technology requirements, and collaborative workstyle to design a great workplace experience. The company’s new workspace spans two floors plus part of a third floor in a Class A office building, with a suspended inter-connecting staircase serving as a vertical connection and gathering point for impromptu conversations. With no private offices, the open concept office design places workstations on the perimeter and offers plenty of casual and formal, technology-enabled meeting rooms and collaboration spaces at the core. A challenge for the project team was the coordination of tele-data requirements, audiovisual installation, and furniture on an accelerated design and construction schedule.

With an energetic and modern vibe, the colorful, light-filled workspace enhances how employees interact and collaborate. Huddle areas with high-top tables and booth seating are incorporated throughout the open plan office, and work zones are defined by acoustical ceiling clouds suspended from the exposed metal ceiling deck. Off the reception area on the middle floor, a large café provides a variety of seating and features a movable partition that opens to an adjacent lounge with technology-enabled furniture. An enclosed “library” room with soft seating and funky pendant lighting has a living room quality, and kitchens punctuate the end of every floor, offering city views and opportunities for employee interaction.

To increase productivity through collaboration, the workspace leverages “disruptive technology” that enables employees to easily schedule gathering spaces, either from their computers or technology pads on each meeting room door, that are appropriate to the size and needs of their team. Data from the room scheduling system will help facility management fine-tune facility efficiency by maximizing the use of meeting spaces and identifying trends and patterns in utilization.

The company’s blue brand palette and the selective use of accent colors are woven into the design. All the huddle and focus room walls feature a blue glass film to enhance privacy, and the low-panel workstations include blue fabric divider screens. An art installation in the reception area features blue and yellow hand-blown glass orbs. A raw, industrial feel extends from the metal charcoal-gray, painted staircase with wire mesh guardrail to the exposed metal floor columns throughout the space.