Sturdy Memorial Hospital

A modern medical office building design reinforcing hospital branding.

Location

Attleboro, MA

Project Size

30,000 SF

About this Project

This new Medical Office Building allows for Sturdy’s Orthopedic and Physical Therapy Clinics to consolidate three different sites while modernizing their facilities and allowing for future expansion on the second floor. The ground floor is slated for the future relocation of outpatient clinics from the hospital. We presented the senior leadership and clinical teams with a variety of planning concepts to consider to best suit their workflow and needs. Although there was good consensus amongst the groups to utilize a variation of the traditional exam pod concept, there was a good deal of debate about the exact configuration. Our team utilized a proprietary BIM tool to map out the flow of patients and staff between all of the space types under different scenarios and with the data in hand, the design concept was quickly selected. With exams and office ringing the perimeter of the building, we strove to create opportunities to allow views and daylighting into the building core. By opening up the corridor ends, there is a great view to the exterior from every major circulation path and daylight is always present. This also allows access to concealed alcoves for carts and medical prep stations. The building’s exterior is designed to be contemporary and exciting while still economical. Opportunities for branding are a major component of the exterior and primary public spaces including the signature S alluded to in the ceiling design of the communicating stair.