Philips North America

Workplace Innovation Center: a redefinition of the Workplace

Location

Andover, MA

Project Size

34,000 SF

About this Project

Award-Winner

  • Awards of Excellence: Best New Workplace | CoreNet Global New England
  • Illumination Award | Illuminating Engineering Society of New England
  • Award of Excellence | IFMA Boston

Inspired by the design of their home office in the Netherlands, Philips North America decided in the fall of 2010 to launch the first Workplace Innovation (WPI) center. Margulies Perruzzi was commissioned to help them realize this dramatic transformation.

The philosophy of “office” was completely transformed – eliminating all standard corporate America constructs. In this interpretation, there are no assigned seats, no offices, and no cubicles. This space methodology was based upon the European concept that today, work can and does occur anywhere and everywhere.

Unlike many projects that rely upon a “program” of needs to define a space, a standard ratio of open and private work settings determines the capacity of any space. The design incorporates a full variety of meeting and working solutions that encourage staff to rethink how – and where they work and interact with others. The Phillips WPI was intended to challenge all employees to work in a manner that best suits their own lives.