Lahey Medical Center Endoscopy Suite

The relocation and expansion of the Endoscopy Department within the hospital

Location

Burlington, MA

Project Size

14,000 SF

About this Project

AWARD-WINNER

Altro Flooring Award

LEAN DESIGN

This project utilized Lean planning practices.

The Lahey Endoscopy Renovation project at Lahey Hospital and Medical Center included the relocation and expansion of the Endoscopy Department within the hospital. The new center totals approximately 14,000 sf and includes 9 Endoscopy procedure rooms, 23 prep and recovery bays, and a new scope processing system.

Two of the procedure rooms are designed for advanced procedures and include fixed Fluoroscopic Imaging equipment. This design is one of the first in the country and the second largest installation in the world of scope pass through washing and drying cabinets which greatly reduces the risks of cross contamination and improved digital tracking throughout every step of the scopes use and reprocessing.

The project also included a cost-effective approach to repositioning the building’s façade to create a dedicated entrance for endoscopy patients and greatly improved the workflows for staff efficiency and improved patient experiences.