610 Lincoln Street

This brick office building was renovated to meet the needs of the growing suburban office market

Location

Waltham, MA

Project Size

85,000 SF

About this Project

Sustainability

This project is certified LEED-Gold.

Margulies Perruzzi led the design effort to renovate this 1960s-era, three story, brick masonry office/lab building in Waltham, MA. Part of the Hobbs Brook Management campus along Wyman Street, 610N Lincoln Street was repositioned as an office building to meet the needs of the growing suburban office market along Route 128, and to realize continued service from this aging but otherwise quality structure.

As part of the repositioning effort, the building underwent a variety of aesthetic and energy efficiency upgrades, which served to enhance its marketability. A new, landscaped entrance walkway and glass-enclosed structure better defines the main point-of-entry and adds visual interest to the existing red brick exterior façade. A new two-story lobby with contemporary finishes, lighting, and architecture adds spaciousness and drama upon arrival. The expanded and repositioned toilet room core results in better floor plate efficiency and more tenant perimeter wall area.

In order to improve energy performance, the building electrical and mechanical systems were completely replaced. The existing single pane bronze glazing was replaced throughout with clear, energy-efficient insulating glass units. Upgrades to the building’s existing thermal insulation and roof systems completed the transformation of the existing building envelope and contributed to attaining a LEED Gold certification for this core/shell renovation – exceeding the original goal of LEED Silver.

Inside, locker rooms and shower facilities were added as a key tenant amenity along with modern elevators and sustainable finishes throughout. Seeking to add further efficiency to the building’s footprint, the existing mechanical system was not only replaced, but also repositioned from the perimeter of the ground floor to the roof, resulting in over 2,000 square feet of additional tenant area.