50 Staniford Street

A medical office building transformed by a dramatic new lobby, creation of rentable tenant space, and courtyard activation.

Location

Boston, MA

Project Size

10,000 SF

About this Project

Margulies Perruzzi worked with DWS and CBRE to design a modern face to this well-known medical office building by creating new rentable tenant space, activating the rear courtyard, and repositioning the lobby.

MP redefined the entry by extending the first-floor space, including potential for a new retail tenant, to engage with the public sidewalk and streetscape. This expansion created a new, welcoming, light-filled lobby with updated amenities and a concierge/security desk. The redesigned lobby improves circulation and access to the tower above while improving the security desk’s visibility to both entries and drop off location. Existing elevators were renovated to improve access from the garage level to individual tenant floors while reducing elevator wait times.

Improved accessibility includes new at-grade entry locations and a renovated existing rear plaza to create a covered drop-off location for patients and visitors. The heavily used garage level entrance now has a new vestibule and front door for patients, visitors and tenants, providing a comfortable waiting area for visitors. This project partnered with the City of Boston to re-design sidewalks, bringing them into compliance with applicable accessibility codes.

The project required an amendment to Planned Development Area #7; MP worked closely with the Boston Public Development Agency (BPDA) and various West End neighborhood associations to build support. The project received approvals from the BPDA board and Boston Zoning commission.