Philips North America Workplace Innovation Center

A dramatic transformation that eliminated all assigned seating, letting Philips redefine the workplace itself.

This space methodology was based upon the European concept that today, work can and does occur anywhere and everywhere.

The philosophy of “office” has been completely transformed – eliminating all standard corporate America constructs. In this interpretation, there are no assigned seats, no offices and no cubicles.

Inspired by the design of their home office in the Netherlands, Philips North America decided in the fall of 2010 to launch the first Workplace Innovation (WPI) center. Margulies Perruzzi was commissioned to help them realize this dramatic transformation.

Unlike many projects that rely upon a “program” of needs to define a space, a standard ratio of open and private work settings determines the capacity of any space. The design incorporates a full variety of meeting and working solutions that encourage staff to rethink how – and where they work and interact with others. The Phillips WPI was intended to challenge all employees to work in a manner that best suits their own lives.