Beth Israel Deaconess Anesthesiology

The new touchdown space gives the anesthesiology team flexible administrative space to use between cases.

MPA developed a new workplace strategy to accommodate a 30% growth in the department since their administrative space was designed. The team evaluated each individual program element for utilization and the requirement of proximity to the surgery department. This information informed the new space program that relocated complex and intensive task such as research to a remote location and allow the short term touchdown space for the anesthesiologist to check email, huddle with residents and fellows for post operation evaluations and created a café lounge that functioned as a multipurpose room for large presentation and their break room for between cases.

A key departure from typical healthcare interior was the introduction of a glass corridor wall to allow for the transfer of natural light into the staff corridor. The project also allowed the department to create a dedicated education center and simulation lab for the anesthesiologist for continuing education and training.