Siemens

This technically complex lab, including a biosafety level II space, was built on a very tight schedule.

Moving Siemens into 100,000 square feet of technically complex laboratory and office space in less than one year was a daunting challenge. More daunting still were the enormous financial penalties Siemens would face if it failed to vacate its former space on time.

The design/build team of Margulies Perruzzi Architects and Columbia Construction recognized that a traditional design development process would simply take too long. Using laptop computers and projectors, the designers facilitated real-time exchanges with end users, executives and construction professionals to develop customized plans to accomplish Siemens’ program, budget and schedule requirements.

MPA’s interactive design process, allowing the project team to contribute to the design as it develops, was a critical element in delivering a customized facility on a fast-track schedule. This approach alone reduced the project schedule by at least six months. MPA worked side by side with the construction manager and the end user to come up with a solution translating Siemens’ requirements to a functional and flexible design.

From project inception to move in, the facility was completed in eight months.

There were some remarkable issues that presented themselves and were solved by the project team. For example, moving the server room involved coordinating the relocation with ongoing R&D activities to minimize disruption. In 11 short months, Siemens Healthcare was transformed, thanks to the efforts of the project team.

To construct a biosafety level II lab within the shell of a former office and manufacturing facility, the existing infrastructure had to be modified to support Siemens’ specialized requirements.